Κατηγορίες

  • ΞΑΝΘΗ 1946-1974:ΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

«Το βιβλίο των Μανώλη Ξυλά και Νίκου Κωνσταντινίδη αποτελεί ένα ταξίδι μνήμης στην πολιτική λαογραφία της Ξάνθης που εστιάζει στην περίοδο 1946-1974. Πρόκειται, δηλαδή, για την περίοδο που αρχινά με τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές (στις οποίες κυριάρχησε η αριστερή «αποχή») και καταλήγει στο δημοψήφισμα (που ξεκαθάρισε το πολιτειακό ζήτημα συστάσεως της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας).

Μέσα από τον μακρύ δρόμο των εκλογικών διαδικασιών και με γνώμονα την κοινωνικοϊστορική μέθοδο με ολιστική προσέγγιση των φαινομένων (όπως την καθιέρωσε ο Μιχαήλ Μερακλής) αποκαλύπτεται ο καμβάς της ξανθιώτικης καθημερινότητας του άλλοτε. Αποτελεί, δηλαδή, τον καμβά, επάνω στον οποίον αναδεικνύονται άνθρωποι, πολιτικές προσωπικότητες, συμπεριφορές, ήθη και έθιμα, οι οποίοι έχουν προ πολλού πέσει στην αχλή της λήθης.

Η χρήση προφορικών μαρτυριών υπήρξε καίρια, όπως πλούσια υπήρξε κι η χρήση οπτικού υλικού κατάλληλα τοποθετημένου, ώστε να ακολουθεί τον ρου του κειμένου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο συστατικών αποσκοπεί να βοηθήσει αφ' ενός τους νεώτερους να μάθουν, αφ' ετέρου τους παλαιότερους να θυμηθούν (ακόμη και αν διαφωνούν με τις απόψεις που παρατίθενται)».

Χαρακτηριστικά Βιβλίου
Συγγραφέας Νικόλαος Κωνσταντινίδης Εμμανουήλ Ξυλάς
Εξώφυλλο ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Διαστάσεις 17Χ24

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

ΞΑΝΘΗ 1946-1974:ΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

  • 15,90€

  • Χωρίς ΦΠΑ: 15,00€