Κατηγορίες

  • ΕΝΔΟΧΩΡΑ 114 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

 

To περιοδικό «Ενδοχώρα» που εκδίδεται με έδρα την Αλεξανδρούπολη εδώ και 32 έτη, πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το τεύχος του με αριθμό 114.

Στίς 62 σελίδες του περιλαμβάνονται όπως πάντα σημαντικά κείμενα ιστορικού, εθνικού, κοινωνικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. Ξεχωρίσαμε τα εξής:

·         Την επιστημονική εργασία της Αικ. Κάλτσου για την παρουσία και την ιστορία των Καθολικών στην Αλεξανδρούπολη.

·         Τη συγκλονιστική ιστορική καταγραφή των γεγονότων της αρπαγής της Αφροδίτης της Μήλου από τους Γάλλους (τό 2020 συμπληρώνονται 200 χρόνια) και τη συγκινητική προσπάθεια των Ελλήνων να τη σώσουν, από τον Αθανάσιο Κόρμαλη («Το κλάμα της Αφροδίτης»).

·         Την αποκαλυπτική καταγραφή του Δημ. Περδίκη για το τί ισχύει διεθνώς με την ΑΟΖ των νησιών.

·         Τη λαογραφική εργασία του Μ. Βαρβούνη για τις κοινές τελετουργίες και εθιμικές εκδηλώσεις στον ελληνικ και τουρκικό παραδοσιακό πολιτισμό.

·         Την ενδιαφέρουσα αναφορά του Λ. Καρρά στο έργο και τη ζωή του άγνωστου ζωγράφου Νικολάου Δραγούμη, που ήταν ο αδελφός του Ίωνος Δραγούμη και έχει χαρακτηριστεί ως «ο Έλληνας Βαν Γκογκ» (έργο του κοσμεί και το εξώφυλλο του περιοδικού).

·         Τη φιλολογική εργασία της Δημ. Ρετσινά για τις «Ψυχογραφικές και κοινωνιολογικές αποτυπώσεις στα διηγήματα του Γεωργίου Βιζυηνού».

·         Την αγωνιώδη καταγραφή για την κατάσταση στη Θράκη, από τη δράση του τουρκικού προξενείου («Βάζουν βόμβα στα θεμέλια της ειρηνικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων γνωστοί κύκλοι της μειονότητας») και για την εισβολή των λαθρομεταναστών στη χώρα μας («Ξέφραγο αμπέλι στον Έβρο τα ελληνοτουρκικά σύνορα»), από τον Πομάκο δημοσιογράφο Σεμπαεδήν Καραχότζα

·         Ενδιαφέρουσες αναφορές σε έθιμα του Δωδεκαημέρου από τον Αντ. Αντωνάκο («Ειρεσιώνη» και «Ο Santa Claus της Coca Cola και η αρχαιοελληνική καταγωγή του»)

·         Τον παραλληλισμό πολέμου και πολιτικής από τον Δημ. Βαλασίδη.

·         Κείμενα φιλολογικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος όπως του Αθ. Τσακνάκη («Υπατία η Αλεξανδρινή») και του Π. Αντωνόπουλου «Ένας παράξενος θάνατος την Άγια Νύχτα»), αλλά και σύγχρονου προβληματισμού, όπως του Δημ. Καραμήτσου («Οι προστάτες») και του Δημ. Σαββίδη («Δημογραφική γενοκτονία εν εξελίξει»).

·         Ποίηση από τον Ιάκωβο Θήρα Καραμολέγκο

Βιβλιο-παρουσίαση (Μ. Δανίκας, Γ. Κουριαννίδης, Αθ. Τσακνάκης

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

ΕΝΔΟΧΩΡΑ 114 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

  • 4,00€

  • Χωρίς ΦΠΑ: 3,77€