Κατηγορίες

  • Άπαντα Αριστοφάνη  Στην ποντιακή διάλεκτο

Ο Αριστοφάνης ήταν σατιρικός ποιητής της αρχαίας αθηναϊκής κωμωδίας και ίσως ο σημαντικότερος εκπρόσωπός της. Ήταν ελεύθερος άνθρωπος και είχε μεγάλη τόλμη και θάρρος. Η πολιτική του σκέψη δεν έμεινε ποτέ στάσιμη και δεν είχε ποτέ κομματική δέσμευση.

Γεννήθηκε στην Αθήνα· άλλοι τον τοποθετούν το 453 π.Χ., άλλοι στο 452 και άλλοι στο 445 π.Χ.. Πέθανε 60 ετών. Έζησε όλη του τη ζωή στην Αίγινα, γι' αυτό τον έλεγαν Αιγινήτη πολίτη και του αμφισβητούσαν τα δικαιώματα του Αθηναίου πολίτη. Στην ψυχή ήταν γνήσιος Αθηναίος πολίτης σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του.

Οι Αθηναίοι πήραν την Αίγινα το 430 π.Χ.. Μοίρασαν τη γη της σε κληρούχους πολίτες. Ένας από αυτούς ήταν και ο πατέρας του Αριστοφάνη, που πήρε χωράφια από την Αίγινα. Γι' αυτό ο Αριστοφάνης αγαπούσε πολύ την Αθήνα και την αγροτική τάξη.

Σε όλη του τη ζωή ήταν κτηματίας και η κοινωνική τάξη του καθόριζε και τις ιδέες του. Ήταν φανατικός ειρηνόφιλος και συντηρητικός μαζί. Η γλώσσα του ήταν η αττική και μπορούσε να αποδώσει την ψυχική κατάσταση του μορφωμένου και του αμόρφωτου ανθρώπου. Έβλεπε τους βασιλιάδες που καλοπερνούσαν με τις αποζημιώσεις, τα ταξίδια και τα φαγοπότια, και τότε δεν κρατούσε το λόγο του. Τότε ήταν που γινόταν αισχρολόγος, αλλά πολύ δίκαιος και τίμιος άνθρωπος. Αγαπούσε πολύ τους φτωχούς και ανήμπορους ανθρώπους και τους υπερασπιζόταν πολύ. Στο τέλος οι αρχαίοι θεοί και ο δικός μας μεγαλοδύναμος θεός τον συγχωρούσαν για τις αισχρολογίες που έλεγε.
Από 30 ετών άρχισε να γράφει κωμωδίες. Πολλές από αυτές βραβεύτηκαν τότε. Έγραψε 44 σατιρικά έργα και σώθηκαν ως σήμερα μόνο τα 11.

Μετέφρασα μερικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, όπως μπόρεσα στη γλώσσα της ψυχής μου, στην ποντιακή διάλεκτο, και όσο μπόρεσα απέφυγα να γράψω πολλές αισχρές λέξεις του. Οι κωμωδίες του ήταν όλες θεατρικά έργα. Έτσι, μπορούν και οι Πόντιοι να τα παίξουν στη γλώσσα την ποντιακή και να μείνουν αιώνιες οι κωμωδίες του Αριστοφάνη...

Δέσποινα Πεϊμανίδου-Πολυχρονίδου

Χαρακτηριστικά Βιβλίου
ISBN-13 978-618-5219-37-6
Συγγραφέας Δέσποινα Πεϊμανίδου-Πολυχρονίδου
Εξώφυλλο ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Διαστάσεις 14X21
Αριθμ. Σελίδων 358

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Άπαντα Αριστοφάνη Στην ποντιακή διάλεκτο

  • 16,01€

  • Χωρίς ΦΠΑ: 15,10€