Κατηγορίες

  •  Η ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ:  ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ (πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα)

 

Η μεταπτυχιακή αυτή εργασία φιλοδοξεί να συμβάλει στην διερεύνηση του θέματος της βίας, της έμφυλης διάστασής της και των έμφυλων ταυτοτήτων, μέσα από την καταγραφή και την ανάλυση ιστοριών βίας, που προέρχονται από πομακικά χωριά του νομού Ξάνθης. Τα χωριά είναι η Λυγαριά, το Ευνόμιο, το Μάρδιο, ο Αχνός. Όλα αυτά τα χωριά απέχουν πάνω από 40 χιλιόμετρα από την Ξάνθη και ανήκουν στην ομάδα των βορειότερων πομακικών χωριών. Στην εργασία επιχειρείται η μελέτη των πρακτικών βίας στις οποίες εμπλέκονται γυναίκες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε κοινότητες ανθρώπων, στις οποίες η βία δεν αποτελεί σε ρητορικό επίπεδο, κοινωνική δομή ή στοιχείο της πολιτικής συμπεριφοράς των κοινωνικών υποκειμένων ή των ομάδων μέσα σε αυτές.

Επειδή κατοικώ στην Ξάνθη, από πολύ μικρή ερχόμουν σε επαφή με Πομάκους και με μουσουλμάνους από τις άλλες κοινότητες, οι οποίοι κατάγονται από τον ομώνυμο νομό. Παρόλη όμως την γεωγραφική εγγύτητα, η πομακική κοινωνία είναι διαφορετική από την δική μου, ιδιαίτερη και με μεγάλο λαογραφικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, ακόμη και για ερευνητές ή ερευνήτριες οι οποίοι και οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ιθαγενείς. Επιπλέον, παρά τις σημαντικές εργασίες που υπάρχουν για τους Πομάκους, υπάρχει ακόμη αδιερεύνητο ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού τους.

Η έρευνα πεδίου στις πομακικές μικροκοινωνίες ξεκίνησε πριν την έρευνα που χρειάστηκε για την μεταπτυχιακή διατριβή και το γεγονός αυτό συνετέλεσε αποφασιστικά στη συλλογή του υλικού μου, παρά τις επιμέρους δυσκολίες που συνεχώς ανακύπτουν στην έρευνα των πομακικών κοινοτήτων. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο επιλέχτηκε η πομακική κοινωνία ως πεδίο έρευνας, εφόσον μου ήταν εκ των προτέρων γνωστό πως η βία υπάρχει σ’ αυτές τις κοινότητες, όχι ως ιδεολογία, όπως συμβαίνει αλλού, αλλά ως κοινωνική πρακτική τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στον Αναπληρωτή καθηγητή Μανόλη Σέργη, ο οποίος ανέλαβε την επίβλεψη του πονήματος και με την καθοδήγηση και την κριτική του συνέβαλε στην τελική διαμόρφωση του κειμένου. Σημαντική για την ολοκλήρωση της μεταπτυχιακής μου εργασίας υπήρξε η συμβολή των άλλων δύο μελών της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, Καθηγητή Μανόλη Βαρβούνη και τον Λέκτορα Ιωάννη Μπακιρτζή, τους οποίους ευχαριστώ.

Ευχαριστίες οφείλω στην Γαρυφαλιά Θεοδωρίδου που διάβασε το κείμενό μου και μου έκανε σημαντικές παρατηρήσεις, στον Νίκο Κόκκα και στην Ευτυχία Πελτεκίδου, οι οποίοι με ενθάρρυναν ιδιαίτερα στην προσπάθειά μου και μου παρείχαν οποιαδήποτε βιβλιογραφική πληροφορία τους ζητούσα.

Επίσης ευχαριστώ όλους τους πληροφορητές μου για τον χρόνο που αφιέρωσαν να μου διηγηθούν τις ιστορίες τους, να διασταυρώσουν λεπτομέρειες οι οποίες τους διέφευγαν, να πληροφορηθούν μέρος των ιστοριών τους, το οποίο δεν γνώριζαν ολοκληρωμένα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στην Γκιουλιζάρ Αμπντουλλάχ, η οποία πολύ πρόθυμα ανέλαβε να μου αφηγηθεί ιστορίες βίας που γνώριζε ή να ρωτήσει φίλες της από άλλα χωριά να της διηγηθούν ιστορίες του χωριού τους, αδιαφορώντας για την καχυποψία, τις ειρωνείες, τις προσωπικές επιθέσεις και τις ύβρεις που δεχόταν από ορισμένους συγχωριανούς της, για τον λόγο αυτόν. 

Τέλος ευχαριστώ την οικογένειά μου για την κατανόηση και την συμπαράστασή της και σε αυτή την ερευνητική μου περιπέτεια. 

 

 

Χαρακτηριστικά Βιβλίου
ISBN-13 9786185206758
Συγγραφέας ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ ΚΕΛΤΣΙΔΟΥ
Εξώφυλλο ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Διαστάσεις 17Χ24
Αριθμ. Σελίδων 228

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Η ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ (πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα)

  • Εκδότης: ΣΠΑΝΙΔΗΣ
  • ISBN: 978-618-5206-75-8
  • Διαθεσιμότητα: 1
  • 21,20€

  • Χωρίς ΦΠΑ: 20,00€