Κατηγορίες

  • IOLAS Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΙΟΛΑ

Η δημιουργική και συναρπαστική ζωή του Αλέξανδρου Ιόλα αναδύεται από τις σελίδες του βιβλίου IOLAS του συγγραφέα Νίκου Σταθούλη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ροδολίβος», βασισμένη σ’ ένα σπάνιο και πολύτιμο υλικό με πολύωρες ηχογραφημένες προσωπικές αφηγήσεις και συζητήσεις του Ιόλα με το συγγραφέα, φωτογραφίες, αλληλογραφία και σπάνια ντοκουμέντα.

Με πολύτιμες προσωπικές σημειώσεις και καταγραφές από τη ζωή του Αλέξανδρου Ιόλα, όπως τη βίωσε από κοντά ο συγγραφέας τα τελευταία χρόνια της ζωής του αλεξανδρινού συλλέκτη, ξετυλίγεται γλαφυρά η προσωπικότητά του διεθνούς Μαικήνα της τέχνης από το συγγραφέα που επέλεξε και όρισε ο ίδιος ο Ιόλας, ως βιογράφο του, με επιστολή του από το Δεκέμβριο του 1985.

Τριάντα ένα χρόνια μετά το θάνατο του κοσμοπολίτη Μαικήνα της Τέχνης, που ανέδειξε τους μεγάλους του Σουρεαλισμού και της Pop Art, o μύθος του Αλέξανδρου Ιόλα, όχι μόνο αντέχει στο χρόνο, αλλά, γιγαντώνεται, αποτελώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο της παγκόσμιας Ιστορίας της Τέχνης.

Η τόσο γεμάτη ζωή του Ιόλα, έτσι όπως την αποτυπώνει με την γοργή γραφή του και την ώριμη, κατασταλαγμένη ματιά του ο Νίκος Σταθούλης, μεταφέρει τον αναγνώστη στο κλίμα της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, στα ευρωπαϊκά σαλόνια της τέχνης και της διανόησης και, στην εξέλιξη και πρωτοπορία της Αμερικής ως το κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής.

Ταυτόχρονα, μέσα από τις αφηγήσεις του Αλέξανδρου Ιόλα, ο αναγνώστης μαθαίνει άγνωστες λεπτομέρειες για τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στα πρώτα του βήματα, όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ο 'Αγγελος Σικελιανός, αλλά και για τους ανθρώπους που εκείνος πίστεψε και υποστήριξε με αφοσίωση, σκληρή δουλειά και ενστικτώδες όραμα, ώστε να περάσουν στο καλλιτεχνικό Πάνθεον, όπως ο Giorgio De Chirico, o Max Ernst, o Rene Magritte, ο Andy Warhol και πολλοί άλλοι διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες.

Σκοπός του βιβλίου δεν είναι μία νοσταλγική περιγραφή της εκκωφαντικής ζωής του Αλέξανδρου Ιόλα, που αγάπησε την Ελλάδα όσο κανέναν τόπο, ενώ σ’ αυτήν την ίδια την Ελλάδα, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, βίωσε καταστάσεις, που τον τραυμάτισαν.

Σκοπός του βιβλίου, που για πρώτη φορά αποτυπώνει τη ζωή του Ιόλα σε μια δομή, η οποία ισορροπεί ανάμεσα σε κατάλογο έκθεσης και θεατρικό έργο, είναι η τεκμηρίωση της πνευματικής κληρονομιάς που έχει αφήσει αυτός ο μοναδικός και «παγκόσμιος» Έλληνας, και, εν τέλει, η γνωριμία του με τη νέα γενιά.

Χαρακτηριστικά Βιβλίου
ISBN-13 978-960-98664-2-2
Συγγραφέας ΣΤΑΘΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
Εξώφυλλο ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Διαστάσεις 14Χ21
Αριθμ. Σελίδων 312

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

IOLAS Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΙΟΛΑ

  • Εκδότης: ΡΟΔΟΛΙΒΟΣ
  • ISBN: 978-960-98664-2-2
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 19,99€

  • Χωρίς ΦΠΑ: 18,86€