Κατηγορίες

  • ΠΑΡΑΜΥΘΟΤΟΠΙΑ:ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Στο νηπιαγωγείο, η νηπιαγωγός μας έλεγε κάθε μέρα ένα παραμύθι. Το βράδυ το έλεγα στην αδερφή μου και πολλές φορές δημιουργούσα και δικά μου. Μου άρεσε πολύ η αναδιήγηση των παραμυθιών και η δημιουργία δικών μου.

Από μικρό παιδί, όσο μπορώ να θυμηθώ, μου άρεσε να συνεργάζομαι στο σχολείο με φίλους και συμμαθητές και μαζί τους να παίζω, να μαθαίνω, να διασκεδάζω, να δημιουργώ. Ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια ήταν το παιχνίδι ρόλων μέσα σε χώρους που διαμόρφωνα μαζί με τους συμπαίκτες μου.

Ο χώρος του σχολείου, ήταν ένας χώρος που με έκανε να ονειρεύομαι άλλους και να δραπετεύω σε αυτούς. Πάντα κάτι μου έλειπε στο χώρο του σχολείου. Τώρα νομίζω ότι τον ήθελα πιο ζεστό, πιο οικείο και να μπορώ να τον διαμορφώνω όπως ήθελα, όπως έκανα και στα παιχνίδια μου.

Στη διάρκεια των σπουδών μου γνώρισα τον καθηγητή μου κ. Δημήτρη Γερμανό που μιλούσε για τη λειτουργία του χώρου στο συνεργατικό νηπιαγωγείο. Κατάλαβα ότι ήταν αυτό που είχα μέσα μου από παιδί. Αυτό που έχουν ανάγκη όλα τα παιδιά, πως, δηλαδή, ενσωματώνοντας το χώρο στις δράσεις και στο παιχνίδι τους, μαθαίνουν και γίνονται πιο δημιουργικά.

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη λειτουργία του χώρου ως υλικού πεδίου αγωγής, σε βασικά στοιχεία της συνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης και του παραμυθιού. Στο δεύτερο περιγράφονται αναλυτικά οι δραστηριότητες για τη διδασκαλία πέντε κλασσικών παραμυθιών όπου αναδεικνύονται και εφαρμόζονται παιδαγωγικές διαδικασίες χρησιμοποίησης του σχολικού χώρου μέσα από τη λειτουργία των ομάδων στο νηπιαγωγείο. Τα παιδιά μέσα από πολλές και ποικίλες δράσεις και μέσω των σημειολογικών μεταλλάξεων δημιουργούν τους δικούς τους τόπους. Η δημιουργία «τόπων» οδηγεί στη σύνδεση του χώρου με τη μάθηση και στην αφομοίωση της δομής των παραμυθιών. Τα παιδιά αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχέση τους με το χώρο και την εκπαιδευτική διαδικασία. Αναπτύσσουν θετικές αλληλεπιδράσεις και στοιχεία δημιουργικότητας στις δράσεις τους. Ο σχολικός χώρος μετατρέπεται σε εξελισσόμενο υλικό πεδίο αγωγής καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν όλους τους χώρους, τα έπιπλα και το εκπαιδευτικό υλικό, σε επίπεδο μικρής αλλά και μεγάλης ομάδας και να τα αναπροσαρμόζουν ανάλογα με τις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων. Και όλα αυτά σε ένα κλίμα χαράς και ευχαρίστησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χαρακτηριστικά Βιβλίου
ISBN-13 978-618-5206-12-3
Συγγραφέας ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
Εξώφυλλο ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Διαστάσεις 17Χ24
Αριθμ. Σελίδων 100

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

ΠΑΡΑΜΥΘΟΤΟΠΙΑ:ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

  • Εκδότης: ΣΠΑΝΙΔΗΣ
  • ISBN: 978-618-5206-12-3
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 21,20€

  • Χωρίς ΦΠΑ: 20,00€