Κατηγορίες

  • Οι εστεμμένοι των καπνών. Μία σύνθετη λαογραφική θέαση με έμφαση στην Ξάνθη της περιόδου 1950-1974

Το βιβλίο αυτό του Νικολάου  Θ. Κωνσταντινίδη αναφέρεται σε αλλοτινές εποχές, όταν στην Ξάνθη κυριαρχούσε μία ποικιλία καπνού με απαράμιλλο άρωμα και εξαιρετική ποιότητα, ο Μπασμάς, που ήταν περιζήτητος σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το προϊόν που παρήγαγε η περιοχή “Κιρέτσιλερ” -σημερινή Χρύσα- κοντά στην πόλη της Ξάνθης, ανακηρύχθηκε ως η “Βασίλισσα των Καπνών”.

Ο καπνός (μέσα από τον κύκλο εργασιών του) έδωσε ώθηση σε μία σειρά κοινωνικών, ιστορικών, οικονομικών, πολιτικών, πολιτισμικών και λαογραφικών φαινομένων. Την εποχή της ακμής η Ξάνθη κατέστη μία “Βασιλική του Καπνού Πόλις” ενώ μία μερίδα ανθρώπων ζούσαν την Bel Époque ως άλλοι “Εστεμμένοι”.

Η έρευνα πλαισιώνεται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό σε μία προσπάθεια να αναδιφηθεί η περιρέουσα ατμόσφαιρα κάθε εποχής.

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Νικόλαος Θ. Κωνσταντινίδης είναι διδάκτωρ Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών). Είναι επίσης απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ιδίου Τμήματος και απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Συμμετείχε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, τα περισσότερα των οποίων αφορούσαν τον τομέα της αρχειακής και επιτόπιας έρευνας. Ασχολείται επίσης με την καταγραφή τρεχόντων κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων, αλλά και με τη μελέτη των λαϊκών συμπεριφορών και των καθημερινών εκδηλώσεων. Έχει συμμετάσχει σε εκδόσεις και σε συνέδρια, έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και έχει αρθρογραφήσει στον τοπικό τύπο της Θράκης για τρέχοντα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

 

Χαρακτηριστικά Βιβλίου
ISBN-13 978-618-00-0278-2
Συγγραφέας Νικόλαος Θ. Κωνσταντινίδης
Εξώφυλλο ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Διαστάσεις 21Χ29

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Οι εστεμμένοι των καπνών. Μία σύνθετη λαογραφική θέαση με έμφαση στην Ξάνθη της περιόδου 1950-1974

  • ISBN: 978-618-00-0278-2
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 30,00€

  • Χωρίς ΦΠΑ: 28,30€